Vertical-Glass-House-by-Atelier-FCJZ_dezeen_ss_4

Ένα σπίτι τεσσάρων ορόφων και 40 τετραγωνικών μέτρων στην Σαγκάη διαθέτει γυάλινα πατώματα και οροφές που επιτρέπουν στους κατοίκους να βλέπουν το εσωτερικό κάθε ορόφου αλλά και τον ουρανό.

Το σπίτι σχεδιάστηκε αρχικά από τον αρχιτέκτονα Yung Ho Chang της Κινέζικης εταιρίας  Atelier FCJZ το 1991 για να συμμετάσχει σε έναν τότε διαγωνισμό ως ένα πρωτότυπο αστικής στέγασης. 20 χρόνια μετά η εταιρία πραγματοποίησε αυτό το έργο για να συμμετάσχει στην West Bund Biennale Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής.

Το σπίτι που δεν διαθέτει κανένα παράθυρο είναι οικοδομημένο από ατσάλι, τσιμέντο και γυαλί. Το εσωτερικό κάθε ορόφου χωρίζεται σε 4 μέρη, ένα εκ των οποίων λαμβάνει η ατσάλινη σπειροειδής σκάλα. Το εξωτερικό του σπιτιού  διαθέτει μια ακατέργαστη όψη ώστε να έρχεται σε αντίθεση με τους λείους εσωτερικούς τοίχους. Για να αντισταθμισθεί η έλλειψη των παραθύρων, ανάμεσα σε κάθε όροφο  υπάρχουν σχισμές που διαθέτουν ενσωματωμένο φωτισμό, ο οποίος την νύχτα δημιουργεί την νύχτα φωτεινές λωρίδες.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του, το κτίσμα δίνει έμφαση στα υλικά και στην πνευματικότητα. Ο ίδιος εξήγησε ότι: «Με κλειστούς τοίχους και διαφανή πατώματα αλλά και οροφή, το σπίτι ανοίγει προς τον ουρανό και την γη, τοποθετώντας τον κάτοικό του ακριβώς στην μέση και δημιουργώντας ένα κατάλληλο μέρος για διαλογισμό».

Vertical-Glass-House-by-Atelier-FCJZ_dezeen_0

Vertical-Glass-House-by-Atelier-FCJZ_dezeen_2

Vertical-Glass-House-by-Atelier-FCJZ_dezeen_3

Vertical-Glass-House-by-Atelier-FCJZ_dezeen_5

Vertical-Glass-House-by-Atelier-FCJZ_dezeen_9

Vertical-Glass-House-by-Atelier-FCJZ_dezeen_10

Vertical-Glass-House-by-Atelier-FCJZ_dezeen_ss_7

Vertical-Glass-House-by-Atelier-FCJZ_dezeen_ss_8

(via)

 

No more articles