Ο διάσημος αρχιτέκτονας που κατασκεύασε το μουσείο Guggenheim και το Μέγαρο Μουσικής Walt Disney στο Λος Άντζελες μας απέδειξε πως στα 90 του χρόνια είναι πιο δημιουργικός από ποτέ.

Αυτή τη φορά ο Gehry δεν καταπιάστηκε με κάποιο μεγάλο και διάσημο έργο αλλά επικεντρώθηκε στον εαυτό του και σε ένα πιο μικρό, οικογενειακό project: το σπίτι που θα κατοικήσει ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του Berta. Όταν όμως πρόκειται για έναν αρχιτέκτονα του δικού του βεληνεκούς, σίγουρα ο όρος «σπίτι» δεν ανταποκρίνεται στο τυπικό οίκημα που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας.

Στο εξωτερικό του σπιτιού, γυάλινες επιφάνειες και πολυεπίπεδες σκεπές με αετώματα δημιουργούν ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα, δίνουν στο κτήριο περίεργους όγκους και γωνίες και του χαρίζουν μία δυναμική και καλλιτεχνική ποιότητα που σπάνια συναντάμε σε ένα κοινότυπο σπίτι.

Εσωτερικά, το εντυπωσιακό οίκημα που έχει θέα το Santa Monica Canyon και τον Ειρηνικό Ωκεανό χωρίζεται σε δύο πτέρυγες. Η μία περιλαμβάνει τους κλασσικούς χώρους ενός σπιτιού όπως κουζίνα, τραπεζαρία, γραφείο, υπνοδωμάτιο (στη συγκεκριμένη περίπτωση μία τεράστια σουίτα) και είναι σχεδόν εξολοκλήρου κατασκευασμένη από άριστης ποιότητας ξύλο. Η δεύτερη πτέρυγα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σπιτιού περιλαμβάνει επιπλέον κρεβατοκάμαρες, ένα γυμναστήριο και ένα δωμάτιο μουσικής, στο οποίο το ζευγάρι σκοπεύει να διοργανώνει κονσέρτα.

Ο Gehry είχε εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να φύγει από το προηγούμενο σπίτι της οικογένειας, το οποίο ήταν γνωστό ως Gehry Residence και αποτελούσε ένα τυπικό παράδειγμα deconstructivist αρχιτεκτονικής. Το σπίτι-μνημείο είχε μετατραπεί σε αξιοθέατο και πολλοί λάτρεις της αρχιτεκτονικής περνούσαν να το θαυμάσουν. Αυτή η φήμη όμως καταπίεζε τον Gehry ο οποίος ένιωθε να «πνίγεται» μέσα σε αυτό το εμβληματικό οίκημα.

Το design του νέου σπιτιού, όσο περίεργο και αν φαίνεται, επιμελήθηκε ο γιος του σπουδαίου αρχιτέκτονα, Sam, που εργάζεται ως architectural designer στην εταιρεία του πατέρα του. Ας ελπίσουμε πως αυτό το εντυπωσιακό οίκημα μέσα στο πράσινο θα είναι το ησυχαστήριο που ο Gehry και η οικογένειά του επιθυμούσαν να βρουν.

SOURCE: CNN Style

No more articles