Η έντονη κλίση του φυσικού εδάφους και η στενή διάσταση του οικοπέδου θα προσδιορίσουν αυτό το προτεταμένο κλιμακωτό κτίσμα που θα ξεπροβάλει μέσα από την πλαγιά και πάνω από την κοιλάδα των Ποισσών, για να εναρμονιστεί εν τέλει με τα γύρω κτήρια αλλά και το φυσικό τοπίο.

Η δευτερεύουσα αυτή κατοικία μιας τετραμελούς οικογένειας αποτελείται από τρεις όγκους, το καθιστικό με κουζίνα, την εσωτερική κλίμακα και τους χώρους ύπνου & αποθήκευσης. Κυρίαρχα στοιχεία είναι η πέτρα και η τσιμεντοκονία τοποθετημένη στις καθαρές οριζόντιες επιφάνειες.

Σκοπός του σχεδιασμού είναι η εμπειρία του κυκλαδίτικου τοπίου μέσω της εξέλιξης και της σχέσης της κατοικίας με το δραματικό επικλινές έδαφος. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο «Κοτούντο» ή «Γκντούντο», μια τοπική τεχνική, ένα στεγανό κενό μεταξύ του περιβάλλοντος βράχου και του κτηρίου. Με αυτόν τον τρόπο οι εξωτερικοί χώροι που ξετυλίγονται περιμετρικά του κτίσματος, κάνουνε την εν μέρει υπόσκαφη κατοικία, άλλοτε να προσπαθεί να αποσχιστεί από τον βράχο και άλλοτε να τείνει να συμφιλιωθεί μαζί του.

Εκτός αυτής τοπικής τεχνικής αποστράγγισης των υδάτων, υπογείως και ισογείως, η κατοικία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το ενεργειακό-ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού να χρησιμοποιείται και ως ηλιακό σύστημα θέρμανσης μέσω της ενδοδαπέδιας εγκατάστασης η οποία διαθέτει και ψύξη. Τέλος το βρόχινο νερό συγκεντρώνεται στις ταράτσες και οδηγείται σε μια υπόγεια δεξαμενή για οικιακή χρήση.

Facts & Credits

Architects: Faidra Matziaraki & Victor Gonzalez Marti (Cometa Architects)
Collaborator: Betty Tsaousi
Architect in chief: Faidra Matziaraki
Team: Faidra Matziaraki & Victor Gonzalez Marti, Betty Tsaousi, Olga Balaoura, Laura Mascuñan, Denisse Gómez Casco
Landscape architecture: Faidra Matziaraki & Victor Gonzalez Marti
Photography: Dimitris Kleanthis
Year: 2014-15
Construction: 11/2015- 7/2016     

Το έργο διακρίθηκε με έπαινο στα βραβεία ΔΟΜΕΣ 2017.

Κείμενο: Ανθή Ροζή

Πηγή: Archisearch.gr

No more articles