Μοιάζει εξωπραγματικό αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ένα υπέροχο αρχιτεκτόνημα στη Σπάρτη μέσα από φωτογραφίες.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα, ένα τυπικό σπίτι στο χωριό Καρυές της Πελοποννήσου με τους κύριους χώρους διαβίωσης στο ανώτερο επίπεδο, καθώς το κατώτερο επίπεδο χρησιμοποιείται για τις γεωργικές λειτουργίες.

upl596378dab3734
Το ανώτερο και το κατώτερο επίπεδο δημιουργούν ένα ξεχωριστό δίπολο, το πρώτο ως περιοχή χειμερινής διαβίωσης και το δεύτερο για το καλοκαίρι. Το επάνω επίπεδο είναι η υπενθύμιση του παλιού κεντρικού σπιτιού και διατηρεί τα επίσημα στοιχεία και την ιεραρχική διάταξη. Η οροφή και οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι με πράσινο χρώμα, σχηματίζοντας «διάλογο» με τα γύρω βουνά. Το «πράσινο κιβώτιο» οργανώνει τον χώρο του καθιστικού και όλα τα επίπεδα που ορίζουν τις νέες λειτουργίες είναι δομημένα γύρω από αυτό.

upl5963790c0ab79

Το χαμηλότερο επίπεδο απεικονίζει έντονα τους αρχικούς πέτρινους τοίχους και ενσωματώνει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις του κτιρίου. Τα διάφορα και ποικίλα στοιχεία είναι ασβεστωμένα και ενωμένα μεταξύ τους. Ο χώρος χωρίζεται σε τρεις επιμέρους τομείς στοχεύοντας σε διαφορετικούς χώρους ιδιωτικότητας.

upl5963791a4c811

Το δίπολο που χαρακτηρίζει ολόκληρη την αρχιτεκτονική του σπιτιού είναι, επίσης, παρόν στις προσόψεις. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι ασπρισμένο σε αντίθεση με το άνω μέρος όπου παραμένει ανέπαφο, αποκαλύπτοντας το αποτύπωμα του χρόνου. Η ποιότητα του παλαιού κτιρίου βρίσκεται σε μη ορατή κατάσταση και η σύγχρονη παρέμβαση το μετατρέπει σε μια καθημερινή εμπειρία.

upl5963792147012

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του εσωτερικού είναι ότι ο χώρος είναι καταπράσινος και τα υλικά του δαπέδου ποικίλλουν. Τα τρία διαφορετικά υλικά (πλαστό τσιμέντο, κεραμίδια τσιμέντου και ξύλο δρυός) διατάσσονται γύρω από την βεράντα σε L σχήμα.

upl5963792a61b71 upl5963793fc0f9c upl5963794c32020 upl5963795477226 upl5963795e75a1d upl59637967ac185 upl5963796f37c38 upl5963797caece6 upl596379865f866
Πληροφορίες

Αρχιτεκτονικό γραφείο: Plaini and Karahalios
Τοποθεσία: Σπάρτη, Ελλάδα
Υπό την αιγίδα των αρχιτεκτόνων: Ελισάβετ Πλαΐνη και Γιάννης Καραχάλιος
Έτος: 2015
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου

Πηγές: TheTOC, Archdaily

No more articles