Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis  δημιουργήθηκε από την Μαριάννα και τον Αλέξανδρο Καψιμάλη, με έδρα τη Σαντορίνη, και σχεδίασε ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα άρρηκτα συνδεδεμένο με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Το κτίριο βρίσκεται μέσα σε έναν αμπελώνα και έχει εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και την πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά.

Αντλώντας έμπνευση από το νησιώτικο τοπίο και τους γραφικούς λόφους, οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενσωματώσουν την ίδια τη γη στο σχεδιασμό της κατοικίας και να δημιουργήσουν έναν αντικατοπτρισμό που θυμίζει Μεσόγειο. Για να πετύχουν την ψευδαίσθηση της διατήρησης του φυσικού τοπίου στη βάση της κατοικίας, οι αρχιτέκτονες έκοψαν ένα κομμάτι γης και το αφαίρεσαν από το έδαφος.

Ο φυσικός αντικατοπτρισμός έχει σκοπό να μιμηθεί τις μορφές της φυσικής διάβρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων και των παραδοσιακών σπηλαίων του νησιού. Οι καθρέφτες ολοκληρώνουν τη φαντασίωση και δημιουργούν αυτή την αίσθηση αρμονίας με το γύρω τοπίο.

Η οροφή, που υψώνεται 3.20 μέτρα πάνω από το έδαφος, περιλαμβάνει τη σοφίτα και το γραφείο και τους χαρίζει ενεπανάληπτη θέα. Τα εξωτερικά τοιχώματα έχουν γήινη όψη και αφήνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για μια όμορφη αναπαράσταση του εδάφους, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από το έδαφος.

Το ισόγειο βρίσκεται κάτω από το «έδαφος» που ενσωματώνει την οροφή και περιλαμβάνει τραπεζαρία και καθιστικά, κουζίνα, κύρια κρεβατοκάμαρα και μπάνιο. Η εξωτερική αυλή κοσμείται από μια μακρόστενη πισίνα και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του σπιτιού. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ισογείου καθώς και η πρόσβαση στη σοφίτα και στο υπόγειο.

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν το κτίριο με σκοπό να γίνει αναπόσπαστο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος γύρω του. Εκτός από τις εξωτερικές επιφάνειες που εμπνέονται από το πλούσιο σε εικόνες τοπίο, η παλέτα χρωμάτων των εσωτερικών χώρων ακολουθεί την ίδια βάση. Στον εσωτερικό χώρο, το χρώμα του γύψου στους τοίχους και τις οροφές, καθώς και τα βιομηχανικά δάπεδα τσιμέντου μιμούνται τις γήινες αποχρώσεις του εξωτερικού κελύφους του εδάφους. Οι σταθεροί διαχωριστικοί τοίχοι είναι επενδεδυμένοι από φυσική δρυς και τα έπιπλα επιλέχθηκαν αναλόγως.

Σχεδιάζοντας ένα κτίριο τόσο συνδεδεμένο με τη φύση, οι αρχιτέκτονες kapsimalis επιχειρούν να προτείνουν μια αρχιτεκτονική λύση που σχετίζεται με το περιβάλλον με έναν παράδοξο αλλά αρμονικό τρόπο.

 

No more articles