Σε ένα ειδυλλιακό σημείο δίπλα τη θάλασσα, στην περιοχή Κατακρωτήρι στη Λέρο, σχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι από την Γαλλία, μια εξοχική κατοικία με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική αλλά και με μοντέρνα στοιχεία.

Η σχεδίαση βασίστηκε στην θέση του οικοπέδου, στο τοπίο, στη θέα και στον μοντέρνο σχεδιασμό.

H κατοικία θα αναπτύσσεται σε δυο στάθμες και μεγάλο μέρος της είναι υπόσκαφο. Βάσει του project, στην άνω στάθμη θα κυριαρχεί ένας ορθογώνιος κτιριακός όγκος, όπου νοητά θα κόβεται από προβόλους που εκτείνονται έξω από αυτόν, διαχωρίζοντας τις διάφορες χρήσεις της κατοικίας. Στην στάθμη αυτή χωροθετούνται, η είσοδος, το σαλόνι, η τραπεζαρία, η κουζίνα, τζάκι, η master κρεβατοκάμαρα με το λουτρό της και ιδιωτική πισίνα, ένα κοινόχρηστο wc, τα οποία πλαισιώνονται με την εξωτερική πισίνα και την αυλή.

Στον ορθογώνιο κτιριακό όγκο θα τοποθετηθούν μεγάλα ανοίγματα με ενεργειακά κρύσταλλα αφήνοντας το φως του ήλιου να εισχωρήσει στο εσωτερικό της κατοικίας και να ενώσει τους ανοικτούς με τους κλειστούς χώρους. Έξω από τα ανοίγματα θα τοποθετηθούν συρόμενες περσίδες λειτουργώντας ως σκίαστρα προφυλάσσοντας από τη ζέστη το καλοκαίρι και βοηθώντας στη θέρμανση το χειμώνα.

Για να εισχωρήσει το φυσικό φως στο εσωτερικό της κατοικίας έχουν σχεδιαστεί δυο αίθρια που στο εσωτερικό τους έχουν φυτευτεί.

Στην κάτω στάθμη θα τοποθετηθούν 3 υπνοδωμάτια, δυο λουτρά, σάουνα-χαμάμ, γυμναστήριο, αίθουσα προβολής ταινιών, τα μηχανοστάσια και αποθηκευτικοί χώροι.
Στην πίσω μεριά της στάθμης του ισογείου θα τοποθετηθούν κρύσταλλα ορθογώνιου σχήματος αφήνοντας το φως να διοχετευτεί στους κάτω χώρους.

Επίσης για την καλύτερη προστασία από τις υγρασίες θα δημιουργηθεί ένας διάδρομος που θα κλειστεί με γυαλί και θα στρωθεί με βότσαλα, δημιουργώντας μια απόσταση από τις εκσκαφές του κτιρίου.

Η πρόσβαση στον δρόμο θα γίνεται με μία σκάλα από εμφανή οπλισμένο σκυρόδεμα.
Τα περιμετρικά τοιχία της κατοικίας από εμφανή οπλισμένο σανιδωτό μπετόν θα εκτείνονται έξω από τα όρια της, παίζοντας το ρόλο του ανεμοφράκτη προστατεύοντας τις ημέρες που φυσάει.

Στην πρόσοψη της κατοικίας το τοιχίο που εκτείνεται η αυλή και η πισίνα θα γίνει υπό κλίση από εμφανή οπλισμένο σανιδωτό μπετόν.

Στην πισίνα επιλέχθηκε να τοποθετηθεί γυαλί στην μπροστινή πλευρά θέλοντας να δοθεί η αίσθηση ότι το νερό φτάνει και χύνεται στο έδαφος.

Για τους εσωτερικούς χώρους έχουν επιλεχθεί χειροποίητα αντικείμενα, έπιπλα από Γάλλους σχεδιαστές σε minimal γραμμή, έθνικ έπιπλα, μίνιμαλ πολυθρόνες, εμφανή οπλισμένο σανιδωτό μπετόν, σπατουλαριστή τσιμεντοκονία, χειροποίητα φωτιστικά, ριχτάρια, πέτρινοι τοίχοι, μεταλλικές πέργκολες, ξύλινες περσίδες, που έχουν συνδυαστεί με σκοπό να προκύπτει ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Στην κατοικία έχουν εφαρμοστεί τελευταίου τύπου μηχανολογικές εφαρμογές και ο τρόπος της κατασκευής συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που κάνει την κατοικία λειτουργική και ιδιαίτερα αισθητική, εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών.

Ταυτότητα έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη : 2728studio
Στατική μελέτη : Χαράλαμπος Λάππας
Μελέτη διακόσμησης : 2728studio
Μελέτη φωτισμού : 2728studio
Project Director: Αντώνης Ήσυχος
Τρισδιάστατες απεικονίσεις : Σωτήρης Πισκιτζής

No more articles