Το διαμέρισμα στο Θησείο είναι ένα «καταφύγιο διακοπών» για ένα ζευγάρι Ελβετών, χώρος ξεκούρασης, περισυλλογής και γραφής.

Τα βασικότερα κριτήρια επιλογής του διαμερίσματος ήταν η θέα και ο προσανατολισμός με τρία παράθυρα στον νότο.

Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-1

Διαβάστε ακόμη: Ένα σπίτι στην άκρη ενός γκρεμού!

Η κλασσική πολύπλοκη διαμερισματοποίηση των αθηναϊκών εσωτερικών του ΄60 καταργήθηκε γκρεμίζοντας τους εσωτερικούς τοίχους και οργανώθηκε η εσωτερική θέα με βάση τα τρία όμοια ανοίγματα σαν μια τριμερής σκηνή.

Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-2

Τα τρία ανοίγματα ενοποιούνται με το ράφι που βρίσκεται πάνω τους σ’ όλο το μήκος του τοίχου.

Η εσωτερική όψη αντιστρέφει την κλασσική εμφάνιση του ορόφου πολυκατοικίας με μπαλκονόπορτα και εξωτερικά παντζούρια, φέρνοντας συρόμενες περσίδες στη μέσα πλευρά.

Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-4 Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-5 Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-6

Τα εσωτερικά συρόμενα πλαίσια με το παλιό σύστημα περιστρεφόμενων ξύλινων περσίδων καθορίζουν τη σκίαση του χώρου, αλλά και το παιχνίδισμα του νότιου φωτός. Ταυτόχρονα οργανώνει τις θέες και ρυθμίζει τη σχέση του σπιτιού με το έξω και τη θέα προς το Αστεροσκοπείο.

Διαβάστε ακόμη: Αυτά τα μικροσκοπικά σπίτια θα καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης;

Μια ακατέργαστη δρύινη πόρτα μοιράζει τον χώρο σε υπνοδωμάτιο και καθιστικό κάνοντας  αναφορά στους αχυρώνες των Άλπεων, πατρίδας των ιδιοκτητών.

Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-9 Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-10 Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-13

Στο μπάνιο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, ως χώρος χαλάρωσης και ηρεμίας, και χρειάστηκε να μεγαλώσει αρκετά συνδυάζοντας μια στενόμακρη κάτοψη με ένα χαμηλότερο όγκο για τη μπανιέρα.

Η κουζίνα αναδιοργανώθηκε στην ίδια θέση, διατηρώντας και τον μαρμάρινο νεροχύτη. Η εστία τοποθετήθηκε απέναντι από τη θέα, ο μεταλλικός πάγκος έδεσε με τον όγκο της μπανιέρας που προβάλει ενώ κρύβεται πίσω από το έπιπλο/ντουλάπια της κουζίνας.

Η καθαίρεση των εσωτερικών τοίχων αποκάλυψε μια γυμνή κολόνα η οποία αποφασίστηκε να παραμείνει στη μορφή αυτή.

Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-8 Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-11 Thisseion-apartment-hiboux-architecture-ECUALaboratory-7

Τα υλικά επιλέχτηκαν αδρά σε συνάφεια με τη γενικότερη χειροποίητη κατεύθυνση του σχεδιασμού: λευκό, τσιμεντοκονία, αδρό ξύλο, μαύρο μέταλλο, μπετόν. Επιλέχθηκαν ελάχιστα έπιπλα κυρίως του ’60 επιτείνοντας την αδρότητα του χώρου.

Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι η συμμετοχή των πελατών σε αυτή, οι οποίοι ήθελαν να υλοποιήσουν σε ένα μικρό διαμέρισμα, με λογικό κόστος, το χώρο των ονείρων τους.

Πληροφορίες

Architects: hiboux architecture/ Dimitris Theodoropoulos & ECUALaboratory / Maria Peteinaki
Type: Renovation, residential
Year: 2016
Location: Thiseio, Athens
Photo credits: Stratis Vogiatzis, hiboux architecture

Πηγή: archisearch.gr

No more articles