Ίσως τα 60τ.μ να μην φαντάζουν πολλά για να δημιουργήσεις έναν κομψό χώρο με σύγχρονη αισθητική που θα φαντάζει μεγαλύτερος από αυτό που είναι, αλλά το διαμέρισμα αυτό αποτελεί την ενσάρκωση του κανόνα “Less is more”.

H ομάδα του XS Studio for Compact Design δημιούργησε ένα σπίτι που ουσιαστικά συνδυάζει την δυναμική προσωπικότητα του χώρου, την ζεστασιά και την ηρεμία. Έχοντας ως αφετηρία την πρακτικότητα και την «εκμετάλλευση» των περιορισμένων τετραγωνικών του χώρου, η γωνιά εργασίας τοποθετήθηκε πίσω από το καθιστικό, οπότε μπορεί να απολαύσει κανείς την άνεση ενός μεγάλου πολυλειτουργικού  χώρου που περιλαμβάνει το σαλόνι, την κουζίνα, τον χώρο εργασίας και την τραπεζαρία.

Το υπνοδωμάτιο, το πιο οικείο δωμάτιο στο σπίτι που βρίσκεται συνήθως μακριά από τους κοινόχρηστους χώρους, εδώ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην είσοδο και χωρίζεται από αυτήν με μία μεγάλη τζαμαρία. Αυτό επιτρέπει να εκμεταλλεύεται οπτικά όλο το βάθος, προσθέτοντας έτσι ευρυχωρία.

Οι αρχιτέκτονες Rony Avitzour και Ofer Rossmann, για να αυξήσουν το αίσθημα της ευρυχωρίας στο καθιστικό, χρησιμοποίησαν ένα σπαστό τραπέζι στην είσοδο. Έτσι όταν ο χώρος της εισόδου μετατρέπεται σε τραπεζαρία, οι κουρτίνες προφυλάσσουν την ιδιωτικότητα του υπνοδωματίου.

Η καθαίρεση του τοίχου που χώριζε τον ημερήσιο χώρο από το υπνοδωμάτιο και η αντικατάστασή του με ένα κουτί που εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες. Από την πλευρά του υπνοδωματίου είναι η ντουλάπα, η οποία συνεχίζει πέρα από το γυάλινο χώρισμα, όπου χρησιμεύει ως ντουλάπα εισόδου.

Από την πλευρά της κουζίνας, το κουτί λειτουργεί ως μια μεγάλη μονάδα που περιλαμβάνει ένα ντουλάπι και το ψυγείο, και η συνέχεια του προς το σαλόνι, χρησιμεύει ως έπιπλο τηλεόρασης και βιβλιοθήκη. Συνδυάζοντας την πολυμορφικότητα με την minimal αισθητική και την σχεδόν μονοχρωμία, ο χώρος μετατρέπεται σε ένα ευήλιο σπίτι, κατάλληλο για εργασία αλλά και χαλάρωση.

Έργο: Daily Rituals
Αρχιτεκτονικό γραφείο: XS Studio for Compact Design
Αρχιτέκτονες: Rony Avitzour, Ofer Rossmann
Εμβαδόν: 60 τ.μ.
Περιοχή: Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Φωτογράφος: Gidon Levin

Πηγή: Designhome.gr

No more articles