Η πρόταση του αρχιτεκτονικού studio 314 για ανακαίνιση κατοικίας στην Κέρκυρα, μπορεί να είναι όσο μοντέρνα και μινιμαλιστική είναι δυνατόν, αλλά οι αψίδες και το λευκό χρώμα μυρίζουν «Ελλάδα» από μακριά. Το σπίτι είναι ορατό πάνω από τις κορυφές ενός ελαιώνα στην άκρη ενός γκρεμού ενώ φαίνονται φοίνικες στα εσωτερικά αίθρια προσθέτοντας δραματικότητα στο βουκολικό τοπίο.

Παρότι τα περισσότερα σπίτια που περιτριγυρίζονται από δάση ή βρίσκονται κοντά σε γκρεμούς έχουν ως πρώτη επιλογή να μην γίνονται αντιληπτά από τον περιβάλλοντα χώρο, αυτή η βίλα ξεχωρίζει στο δευτερόλεπτο. Την ημέρα μαζεύει τον ήλιο και ανακλά τις ακτίνες του, ενώ το βράδυ λάμπει εκ των έσω.

Το σπίτι εκμεταλλεύεται στο 100% το περιβάλλον που προσφέρει στους ιδιοκτήτες του προνομιακή πανοραμική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μικρό τετράγωνο, πάνω σε ένα μεγάλο, κάτι που δημιουργεί ταράτσες και εσωτερικές βεράντες, ώστε να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα. Σε έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων, το σπίτι καταλαμβάνει 320 τετραγωνικά μέτρα, μόλις το 1/20 δηλαδή της συνολικής έκτασης. Οι αρχιτέκτονες σκοπεύουν να παραμείνουν στην ίδια αναλογία και μετά την συνέχιση της ανακαίνισης, ώστε να μην διαταράξουν την ισορροπία με το περιβάλλον.

Σκοπός τους είναι η μεταφορά της κατοικίας στον 21ο αιώνα και σκοπός είναι να το επιτύχουν μέσα από επαναλαμβανόμενες αψίδες και την δημιουργία αιθρίων που θα επιτρέψει στους φοίνικες να μεγαλώσουν σε μεγάλο μέγεθος. Οι ευθείες πλατιές ταράτσες επιτρέπουν στους κατοίκους της βίλας την καθαρή παρατήρηση των άστρων, δημιουργώντας το κατάλληλο σκηνικό για φιλικές μαζώξεις τα βράδια.

Η μισή έκταση του κάτω ορόφου συμπεριλαμβάνει αίθρια, κάτι που δημιουργεί συνεχείς αλλαγές μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εκτός του καθιστικού και της κουζίνας, μέχρι την υπερχειλισμένη πισίνα. Στο εσωτερικό οι πολλές ανακλαστικές επιφάνειες προστίθενται στο λευκό χρώμα ενισχύοντας τις ανακλαστικές ιδιότητες της οικίας.
Το πάνω επίπεδο περιλαμβάνει κυρίως κρεβατοκάμαρες και ξενώνες, σημεία στα οποία αισθάνεσαι μεγαλύτερη ιδιωτικότητα σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους του κάτω ορόφου. Οι κρεβατοκάμαρες είναι στο ιδανικό σημείο ώστε να απολαμβάνουν οι ένοικοι το ηλιοβασίλεμα. Παρότι ο πάνω όροφος φαίνεται σε έναν βαθμό να είναι μετέωρος, η πραγματικότητα είναι πως το δάπεδο, ακουμπά σε ένα ύψωμα με γρασίδι, το οποίο εξηγεί και τα…κατσίκια που την περιτριγυρίζουν ανενόχλητα.
Οι αρχιτέκτονες δήλωσαν πως χρησιμοποίησαν τσιμεντοκονία στα πατώματα και τους τοίχους, ώστε να μιμηθούν το στιλ αρχαίας πέτρας και πως το πλακόστρωτο και η πισίνα έχουν κατασκευαστεί από ακατέργαστο τσιμέντο. Τα ταβάνια δημιουργούν θόλους και αψίδες σε όλη την έκταση της βίλας, για ένα παραδοσιακό ελληνικό νησιωτικό στυλ, χωρίς αχρείαστες λεπτομέρειες και με βαθιά μινιμαλιστικό ύφος. Το μεγαλοπρεπές ύφος της βίλας δεν το διαταράσσει καμία περιττή λεπτομέρεια και το δραματικό στυλ παραμένει ατόφιο.
No more articles