Η ιδιωτική κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό από το αρχιτεκτονικό γραφείο Katerina Karagianni Architects διαρθρώνεται σε 3 επίπεδα που συνολικά καταλαμβάνουν 630 τ.μ. Η αρχιτεκτονική της, κινείται ανάμεσα στον αστικό χαρακτήρα της και την αισθητική προσέγγιση μιας πολυτελούς βίλας, προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες στους ιδιοκτήτες της.

Ο εξωτερικός χώρος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει μικρές καθημερινές αποδράσεις από τη ζωή της πόλης. Η πισίνα των 53 τ.μ. καταλαμβάνει το μπροστινό μέρος της κατοικίας και είναι επενδεδυμένη με μάρμαρο Αλιβερίου. Τον υπαίθριο χώρο καλύπτει μια πέργολα 58 τ.μ. που προσφέρει σκίαση, ενώ επάλληλα μεταλλικά διάτρητα φύλλα, δημιουργούν ένα προστατευτικό παραπέτασμα από τις γειτονικές κατοικίες. Με τη χρήση του κατάλληλου φωτισμού, επιτυγχάνεται η διακριτική σηματοδότηση των κινήσεων προς την κυρία είσοδο της κατοικίας.

Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί με απλές και καθαρές γραμμές. Η εναλλαγή των υλικών σηματοδοτεί και την αλλαγή των χρήσεων, οι οποίες είναι διακριτές χωρίς να παρεμβάλλεται φυσικό εμπόδιο. Υπάρχει λοιπόν, η αντίληψη ενός ενιαίου χώρου που καταλαμβάνει όλο το μήκος και το πλάτος της κατοικίας, χωρίς όμως να υπάρχει αλληλοκάλυψη των διαφορετικών λειτουργιών. Κυριαρχεί το λευκό ενώ υπογραμμίζεται η τεράστια επιφάνεια του τζακιού με τη χρήση μαρμάρου pietra grey σε 4 μεγάλα ενιαία κομμάτια.

Η σκάλα, αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της κατοικίας, καθώς αναλαμβάνει τη μεταφορά των υλικών στο πάνω επίπεδο και την αισθητική σύνδεση των ορόφων. Η κουζίνα καταλαμβάνει πολύ μεγάλο τμήμα της κάτοψης, καθώς συμπεριλαμβάνει και το «καθημερινό». Διαχωρίζεται με τις υπόλοιπες λειτουργίες με τη χρήση μαρμάρινων πάγκων, αλλά εξακολουθεί να ενώνεται οπτικά και αισθητικά.

Στο master bedroom και στα παιδικά δωμάτια, έχει γίνει σχεδιασμός σχεδόν όλων των επίπλων, ώστε να επιτευχθεί ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο. Γίνεται εκτεταμένη χρήση του δρυ, και στο πάτωμα και σαν επένδυση και στα έπιπλα, ώστε να προσδώσει στο χώρο τη ζεστασιά που χρειάζονται οι ιδιωτικοί αυτοί χώροι. Το κρεβάτι έχει σχεδιαστεί σαν ένα ξύλινο κουκούλι, ενώ η χρήση του ξύλου επεκτείνεται και στο κυρίως λουτρό και αναπαράγει την ίδια φιλοσοφία. Έχουν σχεδιαστεί δύο ξεχωριστά walk-in-closets τα οποία με τη χρήση του καθρέφτη εξαφανίζονται στο χώρο. Τα παιδικά δωμάτια, σχεδιάζονται με προσοχή να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εφήβων. Το πάτωμα, γίνεται και επενδυτικό υλικό στους τοίχους, για να ζεστάνει τα περιμετρικά όρια.

Facts & Credits
project: Κατοικία στο Παλαιό ψυχικό
architectural study: Κατερίνα Καραγιάννη
construction: Ιωάννης Αστραπέλλος
completion: 2017
photos: Billy Zoupas
Editor: Mariza Daouti

Πηγή: archisearch

No more articles