Όταν η art nouveau και το retro americana συναντιούνται δημιουργούν χώρους υψηλής αισθητικής με μια vintage αίγλη.

Αυτό συμβαίνει σε έναν πρώην κινηματογράφο ενηλίκων στη Μαδρίτη, ο οποίος μετατράπηκε σε πολυχώρο με το όνομα Sala Equis, που μεταφράζεται ως αίθουσα X.

Ο κινηματογράφος ερωτικών ταινιών έκλεισε τις πόρτες του το 2015 και το στούντιο εσωτερικής διακόσμησης Plantea ανέλαβε να τον μεταμορφώσει. Οι σχεδιαστές διατηρούν την παραδοσιακή ιδέα του κινηματογράφου, ενώ ταυτόχρονα κάνουν τους χώρους αρκετά ευέλικτους προκειμένου να φιλοξενήσουν και άλλες δραστηριότητες.

Αν και ο ανακαινισμένος χώρος διαθέτει αρκετές κινηματογραφικές αίθουσες, ο κεντρικός χώρος της γκαλερί έχει ανακαινιστεί και επανασχεδιαστεί για να φιλοξενεί μουσικές παραστάσεις, συνομιλίες και εκθέσεις, ενώ σερβίρει φαγητό και ποτό. Στόχος των σχεδιαστών είναι να δημιουργήσουν στους επισκέπτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα μέρος που τα πάντα γίνονται αυθόρμητα.

Ο κεντρικός χώρος γεμίζει με φως χάρη σε έναν μεγάλο γυάλινο φεγγίτη, ο οποίος δημιουργεί την αίσθηση του ανοιχτού χώρου. Η γυάλινη επιφάνεια είναι 30 τ.μ. και διαθέτει σκίαστρα για να περιορίσει το φως κατά της διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ παραμένουν ανοικτά για να βλέπουν οι επισκέπτες τα αστέρια!

Σιδερένιοι σωλήνες, αναρριχώμενα φυτά, ξαπλώστρες, κούνιες, αιώρες, αλλά και βελούδινοι καναπέδες συνθέτουν το σκηνικό της διακόσμησης. Το απαλό ροζ και το πράσινο της θάλασσας δημιουργούν αυτό που περιγράφουν οι σχεδιαστές ως αισθητική art nouveau, συνυφασμένες με στοιχεία του ρετρο-αμερικάνικου κινηματογράφου, όπως neon κόκκινες πινακίδες και οι πίνακες ανακοινώσεων παλαιού τύπου.

Κάθε δωμάτιο σχεδιάστηκε ξεχωριστά, διατηρώντας το δικό του ύφος. Σε αντίθεση με τη ήσυχη παλέτα του κεντρικού χώρου της πλατείας, το παλιό αμφιθέατρο Duque de Alba έχει μετατραπεί σε μια πιο απομονωμένη, σκοτεινή περιοχή κινηματογράφου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να… παρακολουθήσουν ταινίες όπως πρέπει. Η συγκεκριμένη αίθουσα με τους βελούδινους κόκκινους καναπέδες αποτελεί ένα κομμάτι που συνδέει το παρελθόν του χώρου με την νέα του μορφή. Οι καναπέδες, μάλιστα, δεν έχουν διαχωριστικά, ενθαρρύνοντας μια πιο συλλογική εμπειρία.

Δίπλα στο αμφιθέατρο υπάρχει η αίθουσα Ambigú – ένας χώρος όπου σερβίρονταν φαγητό και αναψυκτικά στουν κινηματογράφο – που πλέον χρησιμοποιείται ως κοκτέιλ μπαρ. Είναι επιπλωμένη με κόκκινα φώτα LED και βελούδινα έπιπλα για να της δώσει την αίσθηση ενός κλασσικού νυχτερινού κλαμπ. Μετά το μπαρ υπάρχει ένας μικρός διάδρομος, διακοσμημένος με πράσινο βελούδο και πλακάκια.

No more articles