Οι περισσότερες κτηνιατρικές κλινικές ακολουθούν την πεπατημένη «νοσοκομειακή» διακόσμηση: λευκό παντού, αποστειρωμένο ύφος και design που φαίνεται να μην έχει ανανεωθεί για πάνω από 30 χρόνια.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το “Hôpital Vétérinaire du Parc”, μια υπερσύγχρονη κλινική στην καρδιά του Μόντρεαλ που ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Μια μεγάλη γυάλινη πόρτα σε καλωσορίζει στον φιλόξενο χώρο της κλινικής, που αποτελείται από πέτρινους τοίχους, ώστε να αποφεύγονται οι γρατζουνιές από τα ζωάκια, και πάτωμα από μπετόν με μεγάλες διάφανες επιφάνειες, που προσθέτουν χαρακτήρα στο ύφος του χώρου.

Το γραφείο της ρεσεψιόν είναι σε παστέλ πράσινο χρώμα ενώ από πάνω κρέμεται ένα neon φωτιστικό. Τα παστέλ χρώματα επιλέχθηκαν για να ξεχνούν οι πελάτες το άγχος τους και να χαλαρώνουν, ενώ προσθέτουν και ένα πιο παιχνιδιάρικο ύφος. Ο φωτισμός είναι απαλός με μικρά φωτάκια οροφής και δημιουργεί το εφέ της ομίχλης. Όλα έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε ο χώρος να είναι όσο πιο φιλικός για τους τετράποδους επισκέπτες. Τα σκαλιά είναι χαμηλά, ώστε να μην κουράζουν τα ζώα που έχουν κινητικά προβλήματα, και οι χώροι εξέτασης έχουν διάφανες πόρτες, ώστε να ευνοείται η επικοινωνία ανθρώπου-ζώου.

Το κτήριο, ακόμα και εξωτερικά, ακολουθεί minimal γραμμές, ψυχρές αποχρώσεις και είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο. Την είσοδο διακοσμεί ένα μεγάλο μπλε άγαλμα σκύλου ενώ ο πάνω όροφος είναι το σπίτι του ιδιοκτήτη. Το σπίτι συνδέεται με την κλινική μέσω μιας λευκής σκάλας που φωτίζεται με LED και αποτελείται κυρίως από ξύλινες επιφάνειες.

Η ομάδα του γραφείου Thomas Balaban Architec έχει προσέξει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια σε όλο το κτήριο, δημιουργώντας μια κλινική στην οποία θα ήθελες να μείνεις!

Από την Όλγα Κουτρουμάνου

No more articles