Η κατασκευαστική εταιρεία Snøhetta ολοκλήρωσε το Under, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο του κόσμου κοντά σε ένα απομακρυσμένο χωρίο της Νορβηγίας.

Σκοπός της Snøhetta είναι η κατασκευή να μοιάζει με βυθισμένο περισκόπιο που κρέμεται από μία βραχώδη ακτή ενώ η μία πλευρά του εστιατορίου, που έχει συνολικό μέγεθος 495 τ.μ., είναι ένα γυάλινο παράθυρο με θέα στο βυθό της θάλασσας.

Απέναντι από το παράθυρο αυτό έχουν τοποθετηθεί τα τραπέζια και οι καρέκλες όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το γεύμα τους. Η θάλασσα είναι το σκηνικό πλάι στο οποίο οι πελάτες μπορούν να γευτούν τις δημιουργίες του δανού σεφ Nicolai Ellitsgaard σε ένα μενού εμπνευσμένο από την τοπική νορβηγική κουζίνα ενώ το εστιατόριο έχει τρία επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου ενός φουαγιέ, γκαρταρόμπας, μπαρ και του εστιατορίου που ενώνονται μεταξύ τους με μία τεράστια ξύλινη σκάλα.

Στον κυρίως χώρο της τραπεζαρίας το μωσαϊκό έχει συνδυασμούς από σκούρα μπλε και πράσινα πάνελ εμπνευσμένα από το βυθό, τα φύκια και τα κύματα τς θάλασσας. Από την άλλη το μπαρ είναι διακοσμημένο με ροζ και πορτοκαλί αποχρώσεις που θυμίζουν κοχύλια και άμμο, δίνοντας πιο ζεστούς τόνους στο κατά τα άλλα σκοτεινό και απόκοσμο σκηνικό. Τα έπιπλα του Under είναι επίσης ειδικά κατασκευασμένα, με δρύινα τραπέζια, μίνιμαλ και διακριτικές καρέκλες και κεραμικά διακοσμητικά, κατασκευασμένα από έναν ντόπιο τεχνίτη που χρησιμοποίησε άμμο από το βυθό της θάλασσας.

Η αισθητική του Under είναι όσο πιο μίνιμαλ γίνεται καθώς το εξωτερικό του μοιάζει με έναν σκουριασμένο τετράγωνο σωλήνα, μήκους 34 μέτρων. Οι τοίχοι του εστιατορίου είναι ελαφρώς κυρτοί και έχουν πάχος μισό μέτρο ώστε να αντέχουν την πίεση της θάλασσας και τη δύναμη των κυμάτων και θαλάσσιων ρευμάτων.

Το κτήριο αυτό βρίσκεται στη νότια ακτή της Νορβηγίας, κοντά στο χωριό Båly και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 άτομα. Ταυτόχρονα θα χρησιμοποιηθεί και ως θαλάσσιο ερευνητικό κέντρο αφού προσφέρει πρόσβαση και μοναδική θέα στον υποθαλάσσιο κόσμο της Βόρειας Θάλασσας. Έτσι, στις ώρες που δεν θα λειτουργεί ως εστιατόριο θα αξιοποιείται ως εργαστήριο από βιολόγους που μελετούν τη συμπεριφορά των ψαριών και ειδικότερα τις αντιδράσεις τους στο φως, στον ήχο και στις αλλαγές του καιρού και των εποχών.

Η ιδέα πίσω από το μισοβυθισμένο εστιατόριο ήταν να δημιουργεί στους επισκέπτες την αίσθηση ότι μπαίνουν σε ένα ναυαγισμένο υποβρύχιο ενώ η εμπειρία του να παρακολουθούν τα ορμητικά στοιχεία της φύσης από την ασφάλεια του Under είναι μία έντονη και συνάμα ρομαντική life- changing εμπειρία.

ΠΗΓΗ: Dezeen Magazine

No more articles