MVRDV-library-in-tianjin-china-new-binhai-cultural-centre-designboom-02

[Η MVRDV δημιουργεί μία βιβλιοθήκη στην Tianjin που επεκτείνεται γύρω από ένα αμφιθέατρο]

Η ολλανδική εταιρεία MVRDV σχεδίασε μια βιβλιοθήκη που δεν υπάρχει όμοια της σε όλο τον κόσμο, η οποία βρίσκεται  στο στάδιο της ολοκλήρωσης στην κινέζικη πόλη Tianjin. Το κτίριο είναι 34.200 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί μέρος του νέου πολιτιστικού κέντρου Binhai. Το γενικό σχέδιο δημιούργησαν οι  Γερμανοί αρχιτέκτονες της  GMP.  Η δομή του κτηρίου είναι τέτοια που ενώνεται μαζί με τέσσερα άλλα μέσω μιας σειράς «πολιτιστικών διαδρομών». Η βιβλιοθήκη ορθώνεται γύρω από ένα σφαιρικό κοίλο, το οποίο – παράλληλα με το κεντρικό αίθριο – προσφέρει θέα τόσο στον εσωτερικό χώρο, όσο και στο παρακείμενο πάρκο μπροστά από το κτίριο. Η μορφή των ταρατσών είναι δομημένη σε ράφια που θυμίζουν το σχήμα της σφαίρας σε όλο το αίθριο, δημιουργώντας ένα εσωτερικό εντυπωσιακό τοπίο.

MVRDV-library-in-tianjin-china-new-binhai-cultural-centre-designboom-05

Παράλληλα με την  βιβλιοθήκη της Tianjin, έχει γίνει και ο πολεοδομικός σχεδιασμός του ινστιτούτου σχεδιασμού (TUPDI), η εταιρεία MVRDV έχει σχεδιάσει τη βιβλιοθήκη ως μέρος ενός ευρύτερου πλάνου για να εμπλουτίσει την πόλη με μια νέα πολιτιστική περιοχή. Το κτίριο δεν λειτουργεί μόνο ως μέρος εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αλλά και ως μια σημαντική σύνδεση μεταξύ του πάρκου και της πολιτιστικής περιοχής. “Το μάτι είναι το κέντρο της βιβλιοθήκης. Είναι κοίλο προς τα έξω”.  Έξω από τα ράφια που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχει χώρος για να καθίσεις, να διαβάσεις, επίσης υπάρχει πρόσβαση και στα πιο ψηλά τμήματα  “με το σκοπό ενός χώρου κοινωνικοποίησης”, εξηγεί ο συνιδρυτής της  MVRDV Maas. “Στην καρδιά της αίθουσας αντικατοπτρίζεται το περιβάλλον, δίνοντας ένα πανόραμα 360 μοιρών του χώρου στο εσωτερικό.”

MVRDV-library-in-tianjin-china-new-binhai-cultural-centre-designboom-04

Η  βιβλιοθήκη βρίσκεται μέσα σε μια προστατευμένη γκαλερί, που ολοκληρώνεται με μία καθεδρικού τύπου θολωτή καμάρα. Τα  πέντε επίπεδα του κτηρίου περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο μέρος εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, ενώ το υπόγειο επίπεδο προσφέρει χώρους υπηρεσίας, αποθήκες βιβλίων και ένα μεγάλο αρχείο. Το ισόγειο προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην ανάγνωση για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Αντίθετα ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος αποτελούνται κυρίως από δωμάτια ανάγνωσης, βιβλία και χώρους lounge, με τα κορυφαία δωμάτια που είναι δύο όροφοι σημεία συναντήσεων, με γραφεία, υπολογιστές και δωμάτια ήχου δωμάτια.

MVRDV-library-in-tianjin-china-new-binhai-cultural-centre-designboom-02

Η βιβλιοθήκη Tianjin αποτελεί μέρος των 120.000 τετραγωνικών μέτρων του masterplan των GMP, η οποία έχει ως στόχο να «τονιστούν τα χαρακτηριστικά των γύρω περιοχών», μέσω του σχεδιασμού της,  και το συγκρότημα προσπαθεί να γίνει ένα σημείο συνάντησης ανάμεσα στη παλιά πόλη, τις κατοικημένες περιοχές, τις εμπορικές περιοχές, και τη κυβερνητική  συνοικία της πόλης. Το έργο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει για το κοινό στα μέσα του 2017.

MVRDV-library-in-tianjin-china-new-binhai-cultural-centre-designboom-03

No more articles