Ο αρχιτέκτονας Takeshi Hosaka σχεδίασε ένα μικροσκοπικό σπίτι στο Τόκιο με όλες τις ανέσεις και με δύο σκεπές που μοιάζουν με φουγάρο!

Ο αρχιτέκτονας Takeshi Hosaka έφτιαξε για τον ίδιο και τη σύζυγό του ένα μικροσκοπικό σπίτι στο Τόκιο με συνολική έκταση μόνο 19 τ.μ. και με χαρακτηριστικό του τις δύο κυκλικές σκεπές που μοιάζουν με φουγάρο. Το σπιτάκι αυτό ονομάστηκε Love2 House και χτίστηκε σε ένα οικόπεδο με έκταση μόλις 31 τ.μ. στην περιοχή Bunkyo.

Ο Hosaka και η σύζυγός του μετακόμισαν από την περιοχή Yokohama όπου για 10 χρόνια ζούσαν σε ένα σπίτι που ονόμασαν Love House και είχε μέγεθος μόλις 38 τ.μ. όταν ο αρχιτέκτονας έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Waseda University of Art and Architecture το 2015 και το ζευγάρι αποφάσισε πως πρέπει να μετακομίσει κάπου πιο κοντά στο Τόκιο. Ωστόσο, η μόνη έκταση που μπόρεσαν να βρουν ήταν το μικροσκοπικό οικόπεδο όπου και αποφάσισαν ότι θα χτίσουν τη νέα, ακόμη μικρότερη φωλιά της αγάπης τους, το Love2 House που συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε το Love House.

Η αρχιτεκτονική του Love2 House έχει επιρροές από εκείνη των αρχαίων Ρωμαίων και τον τρόπο που έχτιζαν τις επαύλεις τους και δίνει έμφαση στην ύπαρξη χώρων για διάβασμα, μπάνιο, ψυχαγωγία και επικρεανισμό, μία φιλοσοφία που υποστηρίζει την απόλαυση μέσω της σεμνότητας. Μέσα στο συμπιεσμένο χώρο του σπιτιού, ο Hosaka κατάφερε να βρει αρκετό χώρο για τις συνήθειες και τις απολαύσεις του ίδιου και της συζύγου του, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, του διαβάσματος και της μουσικής.

Μία ακόμη επιρροή που δέχτηκε το Love2 House είναι η σκανδιναβική αρχιτεκτονική καθώς το σπίτι έπρεπε να ανταπεξέλθει στο γεγονός ότι δεν θα δεχόταν άμεσα ηλιακό φως κατά τους χειμερινούς μήνες. Όπως λέει ο Hosaka, “Αυτό με οδήγησε στην κατασκευή δύο καμπυλωτών σκεπών που είναι ανοιχτές στον ουρανό. Το χειμώνα οι δύο σκεπές φέρνουν ηλιακό φως μέσα στο σπίτι ενώ το καλοκαίρι η κατοικία πλημμυρίζει με φως σαν να βρίσκεται σε κάποια τροπική χώρα”.

 

Οι περιβόητες αυτές σκεπές έχουν εξωτερική επένδυση από αλουμίνιο ενώ το μέγεθός τους ενισχύει τον γενικότερο όγκο του συμπιεσμένου οικοδομήματος. Επτά διαχωριστικά υψώνονται στο εσωτερικό προκειμένου να ξεχωρίζει η κουζίνα από το υπνοδωμάτιο και την τραπεζαρία ενώ οι γυάλινες συρόμενες πόρτες δίνουν άνεση στο χώρο και δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως βρίσκεσαι έξω.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα παλιότερο πρότζεκτ του Hosaka ήταν ένα σπίτι με κυρτωμένα πατώματα και σχεδόν 100 παράθυρα διασκορπισμένα στους τοίχους, τα ταβάνια και την οροφή.

No more articles