Το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates (MΑS architects) ανέλαβε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 190 τ.μ. που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια τυπική πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970, στο κέντρο της πόλης και αναπτύσσεται στον τελευταίο όροφο. Οι ιδιοκτήτες, θέλοντας να αλλάξουν ριζικά την αισθητική αλλά και τη λειτουργία των χώρων, ζήτησαν από τους μελετητές να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και μοντέρνο περιβάλλον που θα μπορεί να καλύψει τις νέες τους ανάγκες.

Έτσι, η λειτουργική οργάνωση των χώρων άλλαξε ριζικά, καθώς όλη η κυκλοφορία του διαμερίσματος γίνεται πλέον περιμετρικά του όγκου του κεντρικού κλιμακοστασίου, ο όγκος του οποίου επενδύθηκε από κατάλληλα επεξεργασμένη φυσική ξυλεία, δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα εικόνα μέσα στο διαμέρισμα.

Η ξύλινη επιφάνεια καρυδιάς κάλυψε όλες τις εσοχές της παλιάς κατασκευής με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης. Ο περιμετρικός φωτισμός ανέδειξε το ανάγλυφο της ξύλινης επιφανείας και την φυσικότητά της.

Η πατητή τσιμεντοκονία που εφαρμόστηκε σε όλα τα κοινόχρηστα δάπεδα και στα μπαλκόνια, ταιριάζει με τις μασίφ ξύλινες επιφάνειες, ενώ παράλληλα δίνει την αίσθηση της οπτικής συνέχειας, καθώς χάνονται τα όρια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.

Στον χώρο του καθιστικού αναπτύσσεται μία επιβλητική μεταλλική μαύρη επιφάνεια που εμπεριέχει την βιβλιοθήκη, το τζάκι και ράφια για διακοσμητικά αντικείμενα.

Η οροφή του ενιαίου μεγάλου χώρου που περιλαμβάνει το καθιστικό την τραπεζαρία και την κουζίνα, επενδύθηκε με κατάλληλα επεξεργασμένη φυσική ξυλεία, δημιουργώντας έναν ζεστό και άνετο χώρο.

Το υπνοδωμάτιο ενοποιήθηκε με το master bathroom και το dressing room. Το τελευταίο χωροθετείται ανάμεσα στο δωμάτιο και το μπάνιο, δημιουργώντας ένα μεταβατικό αλλά παράλληλα λειτουργικό στάδιο.

Στο παιδικό υπνοδωμάτιο μία υπερμεγέθη συρόμενη πόρτα το ενοποιεί με το βοηθητικό δωμάτιο, δημιουργώντας έναν μεγάλο ενιαίο χώρο για παιχνίδι. Ένα παλιό αυτοκινητάκι που τοποθετήθηκε στον τοίχο του μπάνιου, τονίζει τα παιδικά όνειρα.

Το design team του studio Makridis Associates άφησε να κυριαρχούν τα γήινα χρώματα και τα φυσικά υλικά (καρυδιά), ενώ η καθαρότητα στις φόρμες, ο ιδιαίτερα προσεγμένος φωτισμός και η αρμονική σύνθεση των χρωμάτων και των υλικών, συνθέτουν έναν χώρο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Περισσότερες πληροφορίες

The Raw Apartment
Studio: Makridis Associates
Εμβαδόν: 190 τ.μ.
Περιοχή: Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Φωτογραφίες: Studio VD / Νίκος Βαβδινούδης, Χρήστος Δημητρίου

Πηγή: Designhome.gr

No more articles