Architecture

Θα πήγαινες «εκδρομή» σε αυτόν τον τεχνητό λόφο πάνω σε μονάδα διαχείρισης αποβλήτων;

Στην Κοπεγχάγη μετέτρεψαν την οροφή μιας μονάδας που διαχειρίζεται τα απόβλητα μετατρέποντάς τα σε ενέργεια σε ένα ιδιαίτερο πάρκο για υπαίθριες δραστηριότητες και άθληση.

Πρόκειται για το Copenhill, έναν τεχνητό λόφο για σκι χωρίς χιόνι και για ορειβασία, βρίσκεται στο πάνω μέρος μιας ενεργειακής μονάδας στη Δανία και, ένα χρόνο μετά τα εγκαίνιά του, γοητεύει ακόμα τους λάτρεις των υπαίθριων σπορ.


Η αλήθεια είναι ότι από αυτές τις νέες φωτογραφίες που το δείχνουν μέσα από ένα πέπλο ομίχλης φαίνεται αρκετά γοητευτικό, και προφανώς και οι επισκέπτες που συρρέουν έχουν την ίδια άποψη. Αυτό το «πάρκο» πολλαπλών δραστηριοτήτων και χρήσεων βρίσκεται στο Amager Resource Centre και, μεταξύ άλλων, διαθέτει τον ψηλότερο τεχνητό τοίχο αναρρίχησης του κόσμου, μια κατασκευή ύψους 80 μέτρων που διατρέχει καθ’ ύψος ολόκληρο το κτίριο.


Το Copenhill είναι project του δανικού αρχιτεκτονικού γραφείο BIG και είναι το ψηλότερο παρατηρητήριο  της Κοπεγχάγης. Το νέο αυτό σύμπλεγμα περηφανεύεται ακόμα για τον τρόπο που ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί ενέργεια, καθώς η μονάδα που στεγάζει μετατρέπει τα απόβλητα σε θέρμανση για τα σπίτια των κατοίκων, ενώ ο τεχνητός λόφος εξωτερικά, με τη βιοποικιλότητα που τον διακρίνει, απορροφά τη ζέστη, φιλτράρει τον αέρα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη νερού.

Με πληροφορίες από Colossal