Architecture

Ένα θερινό καταφύγιο με θέα τα Λευκά Όρη της Κρήτης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki|Architecture εξυμνεί την κρητική λαϊκή αρχιτεκτονική.

Για το σπίτι των διακοπών τους στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενούνταν και η μεγάλη τους οικογένεια, κοντά στο χωριό Ρούστικα, αυτό το ζευγάρι Γάλλων απευθύνθηκε στην αρχιτέκτονα Νατάλια Κοκοσαλάκη και το αρχιτεκτονικό της γραφείο. 


Στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, ανάμεσα σε ειδυλλιακούς ελαιώνες, αμπελώνες και θάμνους από βότανα, το τοπίο είχε πολλά να προσφέρει. Από μία σύντομη περιγραφή των πελατών, έγινε αντιληπτό ότι ήθελαν το σχέδιο του σπιτιού να σέβεται το κρητικό περιβάλλον και να “μπορέσει να σταθεί στη δοκιμασία του χρόνου,” εξηγεί η αρχιτέκτονας στη δημοσιογράφο Έλλη Σταθάκη του περιοδικού Wallpaper. Οι Kokosalaki|Architecture ανταποκρίθηκαν με δεξιότητα, σχεδιάζοντας μία σύνθεση κτισμάτων που ενώ δείχνουν σύγχρονα, έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές τοπικές αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες του νησιού.


“Αρχικά, γράψαμε μια σύντομη περιγραφή, σαν να ήταν η πρώτη σελίδα ενός καλοκαιρινού μυθιστορήματος, αφηγούμενου μια καλοκαιρινή μέρα σε αυτό το φανταστικό κρητικό σπίτι και το αγροτικό του περιβάλλον,” λέει η Κοκοσαλάκη. “Ταυτόχρονα, περιγράφει διαφορετικούς χώρους του σπιτιού, τον μεγάλο κήπο, και πώς θα μπορούσαν οι ένοικοι να απολαύσουν το σπίτι σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.”

Η μεγάλη τοξωτή είσοδος, που οδηγεί σε μια εσωτερική αυλή, φέρνει στη μνήμη την εποχή της Ενετοκρατίας που άφησε το έντονο αποτύπωμά της στο νησί. Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι είναι χτισμένοι σε διαφορετικά επίπεδα, δημιουργώντας σκάλες, βεράντες, ένα υπαίθριο ντους και τους χώρους του καθιστικού. Η απλότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά (η παραδοσιακή ώχρα αναμειγνύεται με σοβά) με προσεγμένες λεπτομέρειες (σύγχρονες ξύλινες συρόμενες πόρτες ή κρυφό σύστημα υδρορροής) δίνουν τον τόνο στο εξωτερικό και το εσωτερικό του σπιτιού.

“Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια τυπική κρητική κατοικία, απλή, διακεκριμένη και πολύ περήφανη,” σημειώνεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο. Το αποτέλεσμα προέκυψε άκρως γοητευτικό: μια απολύτως σύγχρονη θερινή κατοικία, που ωστόσο είναι πλήρως ενταγμένη στο κρητικό περιβάλλον, σαν ένα κτίριο που υπήρχε πάντα εκεί.

Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης
Αρχιτεκτονική ομάδα: Ιάσονας Βαγιανός, Ναταλία Κοκοσαλάκη, Ειρήνη Μαυρούκα
Kokosalaki|Architecture