Architecture

Ένα από τα τελευταία σχέδια του Oscar Niemeyer υλοποιήθηκε μετά θάνατον

Ένα από τα τελευταία projects του Oscar Niemeyer, η «Σφαίρα Niemeyer», έγινε πραγματικότητα μετά θάνατον στη Λειψία της Γερμανίας.

Αυτό που ήταν κάποτε όραμα του διάσημου Βραζιλιάνου αρχιτέκτονα, απέκτησε υλική υπόσταση στην περιοχή του Πλάγκβιτς, στη γωνία ενός εργοστασίου του 19ου αιώνα που χρησιμοποιεί η εταιρεία Kirow, κατασκευάστρια τραμ και γερανών.


Το 2011, τον αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα προσέγγισε ο Ludwig Koehne, ιδιοκτήτης του εργοστασίου Kirow στη Λειψία, και του ζήτησε να χτίσει μια προέκταση για την καντίνα του εργοστασίου. Μετά τον θάνατο του Niemeyer το 2012, τα σκίτσα του ανέπτυξε περισσότερο ο βοηθός του Jair Valera. To project έπειτα υλοποιήθηκε από τους Herald Kern Architects, ενσωματώνοντας μια δυναμική τεχνολογία παραθύρων από την Eyrise, που προσφέρει προστασία από τον ήλιο με σεβασμό στην αγνότητα του σχεδίου του Niemeyer.


H λευκή σφαίρα από τσιμέντο και γυαλί έχει διάμετρο 12 μέτρα. Χωρίζεται σε πάνω και κάτω ημισφαίριο, που στεγάζει ένα εστιατόριο και ένα μπαρ. Για να φτιαχτεί το περίβλημα για τα δύο τσιμεντένια κελύφη, κατασκευάστηκαν 50 ξύλινα καλούπια. Η γυάλινη όψη συντίθεται από 144 χωριστά κατασκευασμένες τριγωνικές μονάδες διαφόρων μεγεθών, που σκουραίνουν στιγμιαία, χάρη στην τεχνολογία υγρών κρυστάλλων της eyrise.

«Στον Niemayer άρεσε η ιδέα να δημιουργήσει ένα κτίριο που θα ωφελούσε τους εργαζόμενους με το στοιχείο της έκπληξης που έρχεται βλέποντας μια τέτοια φουτουριστική οικοδομή στην καρδιά μιας βιομηχανικής περιοχής», λέει ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Ludwig Koehne. «Ήταν πάντα ανοιχτός σε νέες εξελίξεις και θα ενέκρινε τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας για να υλοποιήσει το όραμά του».

«Μια μείξη τέχνης και τεχνολογίας, η σφαίρα θέτει νέα στάνταρ στην αρχιτεκτονική για τον αυξανόμενα ψηφιακό μας κόσμο», λέει ο Κai Βeckmann, CEO της εταιρείας υλικών Μerck. «Στόχος είναι το well-being, η βιωσιμότητα και ο έλεγχος του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου. Η τεχνολογία υγρών κρυστάλλων της eyrise δίνει τη δυνατότητα για αόρατη σκίαση και προστατεύει από την υπερθέρμανση, ενώ παραμένουμε πιστοί στο πνεύμα του Niemeyer».

Με πληροφορίες από designboom