Art & Design

Ένα παλιό εργοστάσιο στη Δανία μεταμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακό skate park

Στην πόλη Viborg, το κτίριο των 3.170 τετραγωνικών μέτρων προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία εγκαταστάσεων για αθλητισμό, καθώς και κοινωνικούς χώρους για τους ντόπιους νέους. Μεταξύ αυτών υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για πατινάζ, παρκούρ, γήπεδα μπάσκετ, δωμάτια για workshops και εγκαταστάσεις DJ.

 

“Διαλέξαμε το πιο generic κτίριο από όλα – την αποθήκη παραγωγής – και το μετασχηματίσαμε σε ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς για αθλητισμό και street culture, ειδικά για τους νέους που δεν ενδιαφέρονται για τα mainstream αθλήματα”, εξηγεί ο Mikkel Bøgh, διευθύνων σύμβουλος της EFFEKT (των αρχιτεκτόνων που έφεραν εις πέρας το έργο).


Το πρώην εργοστάσιο ήταν αρχικά κατασκευασμένο από σκυρόδεμα και χάλυβα, και οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν διατηρηθεί ως είχαν, μόνο που στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου προστέθηκε μια ημιδιαφανής επιδερμίδα, έτσι ώστε να φαίνεται πιο σύγχρονο και φιλόξενο, αλλά και να διαφοροποιείται από τα γειτονικά κτίρια. Επιπλέον, αυτή η επικάλυψη θα χρησιμεύσει ως ένας γιγαντιαίος καμβάς για τους τοπικούς καλλιτέχνες ώστε να προβάλλουν την τέχνη τους.


Η είσοδος αποτελείται από μεγάλες, συρόμενες, διαφανείς πόρτες. Εσωτερικά, ο χώρος έχει σχεδιαστεί για να μιμείται έναν εξωτερικό δρόμο. Με απίστευτη ακρίβεια μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψιν μεταβλητές όπως το φως της ημέρας, τα διάφορα υλικά κατασκευής  και τη θερμοκρασία.

Εκτός του εσωτερικού, άκρως εντυπωσιακός είναι και ο τρόπος που το κτίριο «δένει» με τον υπόλοιπο χώρο. Η minimal και industrial σχεδίαση δίνει την ψευδαίσθηση ότι το κτίριο υπήρχε πάντα εκεί.

Στα μέλλον, το εξωτερικό θα αποκτήσει έναν ποδηλατόδρομο και ειδικά διαμορφωμένα πεζοδρόμια.