Culture

Κάτι αλλάζει στο Κολοσσαίο – και θα είναι sustainable

Οι πιθανότητες να έχεις επισκεφθεί την «αιώνια πόλη» και να μην έχεις δει το Κολοσσαίο είναι από εξαιρετικά μειωμένες, έως ανύπαρκτες.

Το αρχαίο αμφιθέατρο, που πλέον είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του κόσμου, συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες. Μπορεί στο παρελθόν να φιλοξενούσε βάρβαρες μονομαχίες, όμως κατά καιρούς έχει επιτελέσει πληθώρα σκοπών, χρησιμεύοντας ως καταφύγιο ζώων, αλλά και ως εκθεσιακός χώρος για έργα τέχνης. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, κάτι έλειπε… Το πάτωμα!


Από τον 19ο αιώνα, μέχρι και σήμερα, το μνημείο δεν έχει το πάτωμα το οποίο διέσχιζαν παλαιότερα επισκέπτες και μονομάχοι για να φτάσουν στο κέντρο της αρένας ή στις θέσεις τους. Τότε, οι αρχαιολόγοι που είχαν επιμεληθεί το έργο πήραν την απόφαση να αφαιρέσουν την επιφάνεια προκειμένου να ανακαλύψουν τα υπόγεια «μυστικά» του αρχιτεκτονήματος, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον βρεθεί στο μνημείο να δει ένα περίπλοκα επιμελημένο σύστημα από τούνελ και μηχανισμούς της εποχής της αρχαίας Ρώμης.

Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει! Η ιταλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2020 πως δέχεται προτάσεις για το έργο και επιτέλους, όπως όλα δείχνουν, έχει βρει την κατάλληλη. Την κατασκευή θα επιμεληθεί η εταιρεία Milan Engegneria, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Labics. Κάπως έτσι, δίνοντας σάρκα και οστά στην ιδέα που είχε ξεκινήσει το 2014, οι ομάδες θα δώσουν μία νέα πνοή στο μεγαλύτερο αμφιθέατρο του κόσμου.

Εκτός όμως από τον καθαρά λειτουργικό σκοπό της προστασίας του υπογείου μέρους του μνημείου, το νέο πάτωμα θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να περπατήσουν και να δουν το Κολοσσαίο όπως θα το έβλεπε κάποιος τους προηγούμενους αιώνες. Η καινούργια αυτή προσθήκη θα είναι «ελαφριά, αναστρεπτή και βιώσιμη», επιτρέποντας αλλαγές στο μέλλον. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για το έργο, το πάτωμα θα διαθέτει ράγες, οι οποίες θα μπορούν να περιστραφούν ώστε να επιτρέψουν την εισροή φυσικού φωτός στα υπόγεια μέρη, ενώ συγχρόνως θα τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες. Δίνοντας ακόμη περισσότερη βάση στον βιώσιμο χαρακτήρα του έργου, έχει ανακοινωθεί πως το βρόχινο νερό που θα συγκεντρώνεται θα χρησιμοποιείται στις δημόσιες τουαλέτες του μνημείου.


Έπειτα από πολλούς μήνες που έμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας, το Κολοσσαίο έχει ξεκινήσει και πάλι να υποδέχεται τους επισκέπτες, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Από τη Μαργαρίτα Κούτρα