Interiors

Αυτή η κάβα στη Λέρο είναι εμπνευσμένη από το σχήμα του μπουκαλιού!

Στο νησί της Λέρου, η σχεδιαστική ομάδα του 2728studio δημιούργησε ένα διαφορετικό κελάρι ωρίμανσης και συντήρησης φιαλών κρασιού, σε έναν υπόσκαφο χώρο που κατασκευάστηκε ακολουθώντας την επιθυμία του ιδιοκτήτη.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας χώρος που, παρόλο το μικρό μέγεθός του, ξεχωρίζει με το ιδιαίτερο concept του, το οποίο βασίζεται σε μια έξυπνη ιδέα: το «Cellar Anousis» παίρνει την έμπνευσή του από τις καμπύλες μιας φιάλης κρασιού!


Οι designers σχεδίασαν τις ξύλινες κατασκευές, τους τοίχους και την οροφή με έντονες καμπύλες, που με την ανάπτυξή τους δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης και της ροής. Οι κατασκευές σε σχήμα U, όπου τοποθετούνται οι φιάλες, αναπτύχθηκαν περιμετρικά, λόγω του περιορισμένου χώρου. Στόχος ήταν οι καμπύλες που δημιουργούν τα μπουκάλια να συνεχιστούν και στον υπόλοιπο χώρο, δημιουργώντας έτσι ένα έμμεσο, διακριτικό παιχνίδι με τις κατασκευές αλλά και τους πελάτες που κινούνται μέσα στον χώρο. Έτσι, κατασευάστηκαν καμπύλα πορτάκια στο κάτω μέρος που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, καμπύλοι πάγκοι και καμπύλα ράφια για να συνδέσουν την ξύλινη κατασκευή σε σχήμα U.


Η κεντρική νησίδα, στην οποία οι φιάλες τοποθετούνται περιμετρικά αλλά και στα δύο επίπεδά της, έχει σχεδιασμό που θυμίζει το αντικείμενο τοποθέτησης κρασιού «μποτίλια». Ταυτόχρονα, οι κλίσεις στα πλαϊνά της νησίδας ενισχύουν την αίσθηση του μη αναμενόμενου που δημιουργούν οι καμπύλες της.

Όλα τα σχήματα των ιδιαίτερων ξύλινων κατασκευών κόπηκαν από ντόπιο ξυλουργό, ενώ οι οι ξύλινες επιφάνειες με τα έντονα νερά και την τραχιά υφή προσομοιάζουν γρανίτη και μάρμαρο, δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις με το λευκό φόντο της πλάτης των ραφιών, την οροφή και το δάπεδο, που είναι ντυμένο με νέου τύπου πλακάκι σε στυλ μωσαϊκού, δίνοντας πινελιές χρώματος στον χώρο.

Στην οροφή δημιουργήθηκαν δύο επίπεδα, με έντονες καμπύλες, που αποδίδουν αποτέλεσμα που θυμίζει γλυπτό. Εδώ, όπως και στις τοιχοποιίες, τοποθετήθηκε θερμομόνωση και ειδικό μηχάνημα για να ελέγχεται το φράγμα των υδρατμών και η θερμοκρασία. Τα νέα τεχνολογικά δεδομένα ακολουθεί και ο φωτισμός, που προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του χώρου.

Υλικά και κατασκευές
Ξυλεία-Διακοσμητικές επιφάνειες : ALFA WOOD GROUP
Ξυλουργικές εργασίες : Γιάννης Κουφογιάννης
Kατασκευές: Μάρκος Γρύλλης
Φωτιστικά: MP Illumination (Marinos Patrikios)
Πλακάκια : Χρήστος Αλεξόπουλος (House Bagno Cucina Deco)
Ηλεκτρολογική εγκατάσταση: Ηλίας Κεφαλάς
Ελαιοχρωματισμοί : Τάσoς Γιαννουκάς
Κατασκευές ξηράς δόμησης: Γιάννης Μανέ
Μεταλλικές κατασκευές: Μανώλης Κοντογιάννης
Ψύξη – Θέρμανση: Νίκος Ανέμης
Φωτογραφίες: Σαράντης Πουλιέζος